N.HRABOVEC: Rozbor látky vyvezenej nad obec zatiaľ Bukóza Holding nekomentuje

21.05.2012 Vranov nad Topľou

Nižný Hrabovec 21. mája (TASR) - Starostka Nižného Hrabovca Marcela Pčolinská dnes predstavila médiám výsledky rozborov sivozelenej látky, ktorú pred niekoľkými týždňami dopravili na poľnohospodárske pozemky nad obcou nákladné vozidlá z areálu spoločnosti Bukóza Holding sídliacej v neďalekých Hencovciach. Podľa slov Pčolinskej v prípade stoviek ton hmoty privezenej do chotára obce ide o odpad nevhodný na jeho ďalšie využitie v poľnohospodárstve. Ako dodala, jeho uskladnenie na otvorenom priestranstve môže zároveň človeku spôsobiť zdravotné problémy.

Obec si dala v uplynulých dňoch urobiť rozbor spomínanej látky akreditovaným laboratóriom. "Zistilo sa, že ide o kaustifikačný kal," povedala Pčolinská s tým, že u ľudí môže spôsobovať podráždenie pokožky a poškodenie očí.

Hovorca spoločnosti Bukóza Holding Michal Švábik v uplynulých dňoch informoval, že vyvezenú hmotu nad Nižným Hrabovcom plánuje použiť miestny poľnohospodársky subjekt na neutralizáciu pôdy. Jej dodávka z Hencoviec do Nižného Hrabovca bola podľa Švábikových slov predmetom obchodného vzťahu.

"Zistili sme, že táto vápenatá hmota nie je v SR registrovaná a nie je vydané ani žiadne povolenie na jej využívanie na vápnenie poľnohospodárskych pôd. Išlo teda o dodávku, ktorá je v rozpore s legislatívou a v tom prípade došlo k porušeniu zákona v zmysle, že ide o necertifikovaný a nepovolený prípravok na vápnenie pôd," uviedol pre TASR riaditeľ Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP) Peter Kolenič.

Ako ďalej povedal, dodávateľ aj odberateľ spomínanej hmoty ju musia do 15. júna tohto roka z poľnohospodárskeho pozemku nad Nižným Hrabovcom odstrániť. Rozhodnutie ÚKSÚP z 15. mája 2012 zároveň zakázalo hencovskej spoločnosti uvádzanie kaustifikačného vápna do obehu.

"Predpokladali sme, že je to chemický odpad, ktorý na pole nepatrí. Ľudia v obci sú pobúrení a chcú, aby to kompetentné firmy z poľa odpratali," uviedla na margo výsledkov rozboru Pčolinská. V súvislosti s prítomnosťou sivozelenej látky v chotári obce podala samospráva na okresnú prokuratúru podnet na začatie trestné stíhania pre podozrenie z poškodzovania životného prostredia.

K výsledkom rozboru, ktorým disponuje obec Nižný Hrabovec, poskytne vedenie hencovskej spoločnosti stanovisko až o niekoľko dní. "K predmetnej záležitosti sa vyjadríme až po preštudovaní všetkých relevantných dokumentov," povedal hovorca Švábik s tým, že Bukóza Holding sa chystá informovať v týchto dňoch aj o výsledkoch rozboru látky vyvezenej z jej areálu, ktorý si dala vypracovať v jednom z akreditovaných laboratórií po vlastnej línii.
 

Vyberte región